Gulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek i zesmażyć go na skwareczki. Następnie dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Chwilkę smażyć, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Mięso pokroić na małe kawałki, odciąć wszystkie żyłki i tłuszcz. Wrzucić mięso na patelnię, dodać sól, pieprz, paprykę, ogórki pokrojone w kosteczkę, chili. Smażyć mieszając co chwilkę aż mięso lekko się zarumieni. Jak już mięso jest prawie zarumienione dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone grzybki, grzybki suszone, smażyć jeszcze chwilkę.
Wlać wodę, dodać musztardę, ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż mięsko będzie miękkie. Podczas gotowania trzeba podlewać wodą, ale nie za dużo.
Jeśli macie elektryczny garnek do gotowania to nastawić na wolne gotowanie i gotować 2-3 godziny. Wtedy już nie trzeba dolewać wody.
Zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu.
Do śmietany wlać trochę sosu, wymieszać i dopiero wtedy wlać do gulaszu.
Podawać z mieniakami lub kaszą.
Irek
19 lutego, 2023 o 17:14
Witam, gdzie i kiedy dac boczek wedzomy a ogorki to chyba do smaku fo obiadu🤔🤔🤔
Maria Gorlik
21 lutego, 2023 o 11:10
Poprawione, pozdrawiam