Uwielbiam taki obiadek, z ziemniaczkami to po prostu bajeczka.

gulasz z żołądków

Żołądki oczyścić, zdjąć wszystkie błonki, kupując ze sklepu nigdy nie są idealnie czyste. Ja zawsze każdy żołądek oglądam, muszę być pewna, że są idealnie czyste. Na koniec dobrze wypłukać.

gulasz z sosem pomidorowym

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony drobno boczek wędzony i smażyć chwilkę, aż lekko się przesmaży. Następnie dodać posiekaną drobno cebulkę, smażyć tak długo, aż boczek i cebulka będą przesmażone. Dodać żołądki pocięte na mniejsze kawałki i smażyć, aż stracą kolor surowizny. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, przecier pomidorowy,vegetę i doprawić solą i pieprzem. Wlać wodę, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować tak długo, aż żołądki będą miękkie.

gulasz z żołądków

Podczas gotowania zawsze trzeba trochę dolewać wody, gotowanie trwa dość długo, ponieważ żołądki muszą zmięknąć. Sos można zagęścić dwiema łyżkami mąki rozmieszanej w małej ilości wody i powoli dolewać do gotującego się sosu ciągle mieszając. Drugi sposób to gotować tak długo, aż nadmiar sosu się wygotuje. Wtedy już nie dodawać mąki.

Taki obiadek jest przepyszny, zachęcam do wypróbowania.