Bardzo smaczny gulasz, pamiętam go z dzieciństwa, zawsze go lubiliśmy. Warto go zrobić, polecam.

gulasz z żłądków

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć aż cebulka lekko zmięknie . Teraz już można dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki żołądki i małe pieczarki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, chwileczkę smażyć, tyko tyle, żeby żołądki straciły swój kolor surowizny. Dolać wodę, tyle żeby żołądki były prawie przykryte, dodać suszone grzyby, ziele angielskie, listki laurowe, marchewkę pokrojoną w talarki i musztardę, zagotować.

żołądki w sosie

Zmniejszyć gaz i gotować powoli, aż żołądki będą miękkie.Podczas gotowania w razie potrzeby dolewać wodę. Jeśli macie naczynie do powolnego gotowania to użyjcie go, będzie prościej, nie trzeba już wtedy dolewać wody. Ja gotowałam dwie godziny.

żółądki inaczej

Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i powoli dolewać do gotującego się sosu, ciągle mieszając. Po dodaniu mąki, chwilkę jeszcze gotować. Nie trzeba zagęszczać sosu, jeżeli nie chcecie, ale podczas gotowania nie dolewać dużo wody.

gulasz

Smacznego