Pyszne ciasto, mokre i wyraźny smak bananów i toffi, ale jest słodkie. To jest bardzo popularne ciasto w Anglii. Podają go w miseczkach i polane sosem „custrad ” czyli u nas nazwalibyśmy go budyniowym, ale nawet jak dla mnie byłoby już za dużo 🙂
Cudownie smakują z lodami karmelowymi, wtedy przed podaniem podgrzać ciasto w mikrofali. Podawać z gałką lodów karmelowych lub waniliowych. To już jest ” niebo w gębie „
W garnuszku roztopić cukier w syropie cukrowym. Podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie wylać syrop na blaszkę wyłożoną papierem. Banany obierać ze skórki odciąć końcówki, przeciąć na pół. Tak przygotowane banany położyć na dno blaszki, skropić sokiem z cytryny.
Ciasto robi się bardzo prosto i szybko. Przygotować małą formę, wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło dodać syrop cukrowy i brązowy cukier oraz imbir. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Jajka ubić z mlekiem, dodać mąkę, sodę , wymieszać. Teraz już można dodać przestudzoną masę cukrową. Dokładnie wymieszać.
Wylać ciasto na banany.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180C i piec 30-40 minut. Jak już ciasto będzie u góry zarumienione sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe. Po upieczeniu odstawić na 10 minut i potem przy pomocy tacki wyciągnąć ciasto z formy. Delikatnie zdjąć papier.
Góra ciasta będzie lekko lejąca, karmelowa, ale o to tu chodzi.
gin
2 września, 2014 o 01:04
Imbir, banany – to musiało być pyszne 🙂
Anonim
11 lipca, 2015 o 19:22
ale pycha. upieklo sie i zajadam… hmmm pycha 🙂
kuchcik8
11 lipca, 2015 o 19:24
Bardzo się cieszę, i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie