Bardzo proste w wykonaniu i pycha. Polecam.
Mąkę, sól i wodę wlać do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto musi być gładkie. Ugniatać ciasto około 5 minut. Następnie przykryć i zostawić na godzinę żeby odpoczęło. Ciasto zrobi się sprężyste i da się pięknie formować.
Uformować z ciasta wałek o grubości 3 cm i pociąć na 10 równych części. Posypać delikatnie mąką stolnicę, każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć. Za pomocą wałka uformować okrągłe cieniutkie chlebki.
Mocno rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Położyć placuszek na patelnię i smażyć aż lekko się przysmaży. Podczas smażenia lekko przegnieść i przekręcić chlebek. Teraz już temperatura powinna być średnia. Powstaną u góry pęcherzyki i już widać że można przewrócić. Tak samo smażyć z drugiej strony.
Położyć placuszki na papierowym papierze kuchennym i przykryć również papierem. W ten sam sposób smażyć pozostałe chlebki.
Idealne potraw indyjskich i nie tylko.
Thermomix
- do naczynia miksującego dodać mąkę sól i wodę. Wyrobić ciasto 3 minuty, interwał
- zdjąć wszystko z boków naczynia, wyrobić ciasto ponownie czas 1 minuta, interwał
- odstawić na godzinę
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.