Jest to oryginalny przepis na indyjski smażony chlebek. Idealny do dań z curry. Smak fajny, będę go robiła na pewno częściej jako dodatek do różnych dań, nie tylko indyjskich 🙂 W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”.

czerwony indyjski chlebek

Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól, cukier i ciepłą wodę i mleko. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć ciasto folią spożywczą. Zostawić aż podwoi swoją objętość.

Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki, naczynie zamknięte, czas 2 minuty, interwał

chlebek

Podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Ciasto powinno mieć grubość 1 cm.

chlebek nan chlebek z patelni

Rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i wrzucać chlebek. Smażyć, aż nabierze złotego koloru, wtedy przewrócić na drugą stronę.  Ponownie smażyć aż nabierze złotego koloru. rozłożyć na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Polecam