Jest to oryginalny przepis na indyjski smażony chlebek. Idealny do dań z curry. Smak fajny, będę go robiła na pewno częściej jako dodatek do różnych dań, nie tylko indyjskich 🙂 W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”.
Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól, cukier i ciepłą wodę i mleko. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć ciasto folią spożywczą. Zostawić aż podwoi swoją objętość.
Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki, naczynie zamknięte, czas 2 minuty, interwał
Podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Ciasto powinno mieć grubość 1 cm.
Rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i wrzucać chlebek. Smażyć, aż nabierze złotego koloru, wtedy przewrócić na drugą stronę. Ponownie smażyć aż nabierze złotego koloru. rozłożyć na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Polecam
kuchcik8
25 października, 2016 o 14:59
A gdzie brakuje składników ?