Takie pierożki podaje się na zimno lub ciepło ze słodko kwaśnym sosem chili lub z sosem raita. Jadłam to w Anglii i bardzo mi smakowało. 

indyjskie pierożki

Wykonanie ciasta na pierożki –  do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Masa musi być gładka.  Ciasto rozwałkować cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty 8×8 cm

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno smalec, wlać wodę, wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał
    reszta jak wyżej

pierożki

Wykonanie sosu raita, patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/

Wykonanie nadzienia – patelnię z olejem rozgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż stanie się lekko brązowa wtedy dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać mięso mielone, wymieszać. Dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz posiekanej kolendry. Wlać pomidory z puszki, wymieszać. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Woda powinna się prawie całkowicie wygotować. Odstawić żeby ostygło. Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać. Na każdym kwadracie ciasta rozłożyć porcję farszu. i skleić.

W garnku rozgrzać olej i wrzucić kilka pierożków. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Będą bardzo chrupiące. Rozłożyć je na papierowych ręczniczkach.

Podawać z sosem słodko kwaśnym i sosem raita.

Smacznego.