Pyszny obiadek, polecam

Filet z indyka przeciąć na pół, ale nie do samego końca. Następnie rozbić mięso na cieńszy płat mięsa. Doprawić solą, pieprzem, mieszanką ziół suszonych, suszoną chili. Pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć pieczarki razem z cebulką. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Cała woda z pieczarek musi wyparować, a cebulka zmięknąć. Na płacie mięsa rozłożyć podsmażone pieczarki i ser pokrojony w grube płaty . Zawinąć roladę i zabezpieczyć wykałaczkami lub związać nitką.

Obsmażyć mięso na złoty kolor.  Jak już mięso będzie ładnie zarumienione włożyć je do żaroodpornego naczynia. Wlać śmietanę wymieszaną z łyżką keczupu ostrego, posypać oregano, pokruszyć kostkę cebulową. Wlać trochę wody tak około 3/4 szklanki wody.

indyk z piekarnika

Tak przygotowane  mięso do nagrzanego piekarnika, piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Podczas pieczenia raz  polewać mięso sosem. Następnie do pieczeni dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wymieszać sos z warzywami i ponownie wstawić naczynie do piekarnika na kolejne 10 minut. Cały czas naczynie zamknięte.

rolada z indyka i pieczarkami

Smacznego