Jest to bardzo proste ciasto, bez tłuszczu. kiedyś nazywałam go biszkoptowy jabłecznik.

jabłecznik

Wykonanie ciasta – jabłka obrać i pokroić w plasterki, formę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nie  jabłka. Obsypać je bułką tartą, odstawić i przygotować ciasto. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać powoli cukier i chwilkę jeszcze mieszać. Dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Mąkę z proszkiem do pieczenia  przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy jajecznej, teraz już tylko mieszamy łyżką.

Pieczenie – masę wylać na jabłka i włożyć formę do nagrzanego piekarnika do 180C i piec 25-30 minut. Następnie wyjąć ciasto z formy , ostudzić i polać lukrem cukrowym.

Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody.  Warstwa z jabłkami jest górną warstwą, pokroić na kawałki i gotowe.

Jest to bardzo delikatne ciasto, polecam