To ciasto to chyba najłatwiejsze jakie kiedykolwiek robiłam. Żadnego ucierania, ani ubijania, tylko wsypać składniki na blaszkę i piec. Bardzo kruchy jabłecznik.

jabłecznik

Składniki suche wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek można dodać cynamon jeśli lubicie.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą.

jabłecznik bez ucierania

Wykonanie  

1 warstwa –  na dno formy wysypać 1/3 składników suchych

1 warstwa – wyłożyć połowę  jabłek i obsypać cukrem brązowym

3 warstwa –  1/3 składników suchych

4 warstwa – druga część jabłek i obsypać cukrem brązowym

5 warstwa – 1/3  składników suchych

Na górę potrzeć zimne masło.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Zrobić lukier i polać nim ciasto.

Szybko i pysznie.