Bardzo proste i smaczne ciasto. Dostałam ten przepis od Arlette, fajnie jak cała rodzina pomaga w gromadzeniu smakołyków. Buziaki i dzięki.

jabłecznik

Nagrzać piekarnik do 180 C. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Blaszka okrągła o średnicy 25 cm.

Jabłka  obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Jabłka wrzuć do garnuszka i wlać troszeczkę wody i chwilkę gotować, aż jabłka trochę zmiękną, a woda wyparuje. następnie lekko przestudzić . I położyć na podpieczone ciasto.

jabłecznik z budyniem

Masa budyniowa -wsypać proszek budyniowy do garnuszka i wlać tyle soku, żeby proszek budyniowy się rozmieszał. Do garnuszka w którym gotowały się jabłuszka wlać sok jabłkowy dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszany proszek budyniowy, gotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść szybko w jednolitą masę i wyłożyć nią dno blaszki. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.

Masę budyniową położyć na jabłkach rozłożonych na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut (180 C ) Potem wyjąć i przestudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin.

Kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy jak już śmietana jest dobrze ubita dodać śmietan fix i wymieszać. można dodać łyżkę cukru pudru, ale ja nie dałam. to tylko jak lubicie bardziej słodkie.Teraz już tylko wyłożyć śmietanę na górę ciasta i gotowe. Można posypać na górę trochę cynamonu jak lubicie.

Smaczne ciasto, polecam.