Pyszne ciasto z masą z kisielu, kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca 🙂
Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto.
Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości soku. Jabłka i sok i pozostały sok jabłkowy dodać do garnka i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać.
Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać.
Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3.
-większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść.
-rozłożyć ciepłą masę jabłkową.
– rozłożyć masę białkową
– na górę pokruszyć mniejszą część ciasta
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.