Bardzo pyszne jabłuszka. Jabłka muszą być soczyste i lekko kwaskowate. Będą pyszne, zachwycą każdego.  Przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu. 

deser

Jabłka umyć, osuszyć. Odkroić plaster z góry, tam gdzie jest ogonek. Odłożyć. Z pomocą łyżki wydrążyć środek, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić drobno i przesmażyć na maśle ( 1 łyżka ). Musi zmięknąć. Jajka utrzeć z cukrem i śmietaną. Następnie dodać podsmażony miąższ. Wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Jabłka wypełnić masą jajeczną, przykryć plasterkiem jabłka z ogonkiem. Obsypać jabłka cynamonem i cukrem waniliowym.

pieczone jabłka

Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 15-20 minut. Ja piekłam w airfyer, wyszło super.

Jabłka podawać z gałką lodów i polać wytworzonym sosem.

Bardzo polecam.