Brytyjczycy uwielbiają jagnięcinę, zrobiłam i jadłam ją pierwszy raz. Miałam gości z Polski i musiał zrobić coś nowego. W Polsce nie jest zbyt popularna, ale myślę że trzeba to trochę zmienić.
Nudne to jest jeść ciągle to samo, trzeba sobie urozmaicać i chociaż spróbować. Nie ma takich ludzi co by lubili wszystko, ale warto chociaż posmakować , żeby stwierdzić czy lubię albo nie.
Jagnięcinę pokroić w kawałki, zalać jogurtem naturalnym , zamieszać i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia , przepłukać mięso nad zlewem pod bieżącą wodą, osuszyć.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć mięso do lekkiego zbrązowienia, przyprawić solą. Zdjąć z patelni i odłożyć na chwilkę.
Na tą samą patelnię wrzuć wszystkie przyprawy i posiekaną cebulę, w razie potrzeby dodaj trochę oleju. Smażyć wszystko tak długo aż lekko zacznie skwierczeć a cebula lekko zmieni swój kolor. W międzyczasie zrobić pastę z jogurtu, imbiru, pomidorów, przecieru pomidorowego. Dodać ją do cebuli z przyprawami, dodać także mięso, i wszystko dobrze zamieszać. Zmniejszyć temperaturę smażenia i smażyć aż mięso będzie miękkie. Podlej lekko wodą jeśli będzie za suche . Sprawdzić smak i doprawić solą, chilli i sokiem z cytryny jak lubisz .
Podawać z kluseczkami gnocchi, makaronem, albo z chlebkiem nann
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.