Brytyjczycy uwielbiają jagnięcinę, zrobiłam i jadłam ją pierwszy raz. Miałam gości z Polski i musiał zrobić coś nowego. W Polsce nie jest zbyt popularna, ale myślę że trzeba to trochę zmienić.

Nudne to jest jeść ciągle to samo, trzeba sobie urozmaicać i chociaż spróbować. Nie ma takich ludzi co by lubili wszystko, ale warto chociaż posmakować , żeby stwierdzić czy lubię albo nie.

jagnięcina

Jagnięcinę pokroić w kawałki, zalać jogurtem naturalnym , zamieszać i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia , przepłukać mięso nad zlewem pod bieżącą wodą, osuszyć.

Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć mięso do lekkiego zbrązowienia, przyprawić solą. Zdjąć z patelni i odłożyć na chwilkę.

Na tą samą patelnię wrzuć  wszystkie przyprawy i posiekaną cebulę, w razie potrzeby dodaj trochę oleju.  Smażyć wszystko tak długo aż lekko zacznie skwierczeć a cebula lekko zmieni swój kolor. W międzyczasie zrobić pastę z jogurtu, imbiru, pomidorów, przecieru pomidorowego. Dodać ją  do cebuli z przyprawami, dodać także  mięso, i wszystko dobrze zamieszać. Zmniejszyć temperaturę smażenia i smażyć aż mięso będzie miękkie. Podlej lekko wodą jeśli będzie za suche . Sprawdzić smak i doprawić solą, chilli i sokiem z cytryny jak lubisz .

jagnięcina w sosie

Podawać z kluseczkami gnocchi, makaronem, albo z chlebkiem nann