Miałam wczoraj gości na obiad i kawkę, zrobiłam to ciasto. Prawie całe jest zjedzone, nie mogli się nadziwić co to za ciasto, oczywiście byli to Anglicy. Zrobiłam polskie jedzenie kotlety… i  to ciasta oraz  babkę ajerkoniakową, byli zachwyceni.

tort jagodowy

Ciasta kruche – utrzeć masło z 5 łyżkami cukru,  dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać mąki i wymieszać dokładnie. Zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować lub rozłożyć na dnie formy. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier,ubijać aż cukier się dobrze rozmiesza. Wylać białka na ciasto i posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C i przez 40-45 minut.

ciasto z jagodami i bezą

Zostawić do całkowitego przestudzenia.

Masa ze śmietaną – żelatynę wsypać do szklanki zalać małą ilością zimnej wody, tyko tyle żeby napęczniała. Sok z pomarańczy zagotować i zalać nim żelatynę, wymieszać i zostawić do lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać do śmietany tężejącą żelatynę. Dodać  3/4 jagód, delikatnie wymieszać i wylać na ciasto bezowe.

Masa śmietanowa musi wyraźnie zaczynać tężeć. Będzie wtedy pewność , że masa śmietanowa nie rozmoczy  masy bezowej i beza będzie wyczuwalna w cieście.  Wtedy smak będzie super.

tort bezowo śmietanowy

Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia i jest gotowe do jedzenia.

Smacznego

jagodowy tort z bezą

Jeśli chcesz możesz to ciasto upiec w prostokątnej blasze.