Miałam wczoraj gości na obiad i kawkę, zrobiłam to ciasto. Prawie całe jest zjedzone, nie mogli się nadziwić co to za ciasto, oczywiście byli to Anglicy. Zrobiłam polskie jedzenie kotlety… i to ciasta oraz babkę ajerkoniakową, byli zachwyceni.
Ciasta kruche – utrzeć masło z 5 łyżkami cukru, dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać mąki i wymieszać dokładnie. Zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować lub rozłożyć na dnie formy. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier,ubijać aż cukier się dobrze rozmiesza. Wylać białka na ciasto i posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C i przez 40-45 minut.
Zostawić do całkowitego przestudzenia.
Masa ze śmietaną – żelatynę wsypać do szklanki zalać małą ilością zimnej wody, tyko tyle żeby napęczniała. Sok z pomarańczy zagotować i zalać nim żelatynę, wymieszać i zostawić do lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać do śmietany tężejącą żelatynę. Dodać 3/4 jagód, delikatnie wymieszać i wylać na ciasto bezowe.
Masa śmietanowa musi wyraźnie zaczynać tężeć. Będzie wtedy pewność , że masa śmietanowa nie rozmoczy masy bezowej i beza będzie wyczuwalna w cieście. Wtedy smak będzie super.
Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia i jest gotowe do jedzenia.
Smacznego
Jeśli chcesz możesz to ciasto upiec w prostokątnej blasze.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.