Bardzo szybko się to robi, 20 minut i gotowe. Bardzo dobrze smakuje z lodami, połączenia ciepła i zimnych lodów, super. W Anglii jest bardzo popularne i robi się tą kruszonkę na różne sposoby.
Jagody umyć i osuszyć, rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Obsypać cukrem i rozłożyć serek mascarpone.
Wsypać mąkę do miski robota kuchennego, dodaj pokrojone na małe kawałki masło, na koniec cukier. Ustawiając robota na obroty pulsacyjne, miksuj aż masa nabierze konsystencji kruszonki. Dodaj jogurt naturalny i miksuj aż jogurt połączy się z masą. Uważać żeby zbyt długo nie mieszać, konsystencja powinna być jak kruszonka. Rozłożyć kruszonkę na górze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec 15-20 minut. Góra powinna być złota, a owoce rozgotowane częściowo.
To jest pyszne, taki deser umili nam dzień 🙂
Thermomix– wsypać mąkę, dodać masło i cukier. Ustawienia, naczynie zamknięte, interwał, czas patrzeć do środka i jak masa nabierze konsystencji kruszonki wyłączyć.
Dodać jogurt naturalny- naczynie zamknięte, interwał, czas 3 sek
Reszta jak wyżej.
gin
14 lipca, 2015 o 00:27
Pyszny deser 🙂