Bardzo dobre jagodzianki, nadzienie pysze. Zniknęły od razu, wszyscy byli zachwyceni.

jagodzianki

Drożdże pokruszyć, wrzucić do kubka, obsypać 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki, dodać szczyptę soli. Wlać 1/4 szklanki letniego mleka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

jagodzianki z serem

Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy, wlać olej, dodać jajko. Wyrobić dokładnie ciasto na gładką lśniącą masę, odstawić do wyrośnięcia.

jagodzianki drożdżowe

Masa twarogowa – Twaróg zmielić na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, mąką ziemniaczaną i żółtkiem za pomocą blendera.

Thermomix–  wszystkie składniki ciasta i wyrośnięte drożdże włożyć do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. reszta jak przy rozrabianiu ręcznym.

masa twarogowa

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować równy wałek, pociąć na 8 równych kawałków. Każdy spłaszczyć, wziąć do ręki lekko rozciągnąć i nałożyć łyżkę masy twarogowej i jagody, dokładnie zlepić. Stroną która została zlepiona położyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko rękoma uformować podłużną jagodziankę.

Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i piec 15-20 minut.

Jagodzianki posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.