Wyjątkowo puszysty sernik, jak pianka. Smak czarujący, każdy będzie zachwycony 🙂
Nagrzać piekarnik do 170 C. Ciasto piec w kąpieli wodnej. Do dużej blaszki wlać wodę do 3/4 wysokości i włożyć do piekarnika. Zostawić tak przygotowaną blaszkę, aż piekarnik się nagrzeje wtedy dopiero można włożyć mniejszą blaszkę z ciastem.
Bardzo łatwy w wykonaniu, nie trzeba mielić twarogu bo go tam nie ma 🙂 Jest to sernik na jogurcie naturalnym. Białka oddzielić od żółtek, Ubić żółtka dodać proszek budyniowy, dokładnie rozmieszać potem dodać jogurt i olej, olejek śmietankowy. Wymieszać żeby wszystko się dokładnie połączyło. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać cały cukier. Po dodaniu cukru ubijać jeszcze chwilkę .Dodać białka do masy jogurtowej, wymieszać.
Blaszkę mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia i na dno położyć biszkopty lub ciastka biszkoptowe, na to wylać masę jogurtową.
Włożyć blaszkę z ciastem do większej blaszki z wodą i piec 1.30 minut.
Teraz tylko dobra kawka w ulubionym towarzystwie i sukces murowany. 🙂
Thermomix:
białka ubić motylek, 5 minut,obroty 3
żółtka z proszkiem budyniowym wymieszać, czas 20sek, obroty 6
dodać olej, jogurt, olejek czas 30sek, obroty 6
Dodać białka czas 1 minuta, obroty 2
gin
3 sierpnia, 2014 o 22:07
Wygląda na cudownie delikatny 🙂
kuchcik8
3 sierpnia, 2014 o 22:30
Dziękuję, taki jest naprawdę.
elza
21 września, 2014 o 17:17
Jest super, juz pieklam. .
kuchcik8
21 września, 2014 o 17:21
Dziękuję, pozdrawiam
HALINA S.
21 września, 2014 o 20:27
U mnie właśnie stygnie,nie mogę się doczekać,naprawdę szybko się go robi,pyszny delikatny nie mogłam sięnalizać .jeść będę jutro po zupełnym wystudzeniu.DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS
kuchcik8
21 września, 2014 o 20:32
Bardzo się cieszę, u mnie już letni jedliśmy. Pozdrawiam
Madzia
26 października, 2014 o 21:52
zrobiony – zjedzony ! MNIAM
kuchcik8
26 października, 2014 o 22:24
Dziękuję, pozdrawiam
BOZKA
23 maja, 2015 o 19:06
1 ,30 minut to troszke dlugo ja pieke juz okolo godzine i wydaje sie juz gotowy i tez w kapieli wodnej jest juz brozowawy zaraz sprawdze …Mysle ze bedzie dobry ja uzylam waniliowy jogurt…Przepis bfajny !!!
kuchcik8
23 maja, 2015 o 19:11
Dziękuje za komentarz, każdy piekarnik piecze inaczej, każdy musi sam ocenić , czasami jak za szybko sie piecze trzeba lekko zmniejszyć temperaturę . Mam nadzieje ze będzie smakował . Pozdrawiam
Bodzia
15 czerwca, 2019 o 07:09
Jakie wymiary blaszki ? Na wierzchu też są biszkopty ?
Maria Gorlik
15 czerwca, 2019 o 10:48
Biszkopty są tylko na dole, ale zrobiły mi psikusa i wypłynęły. A co do blaszki to nie pamiętam dokładnie:( Myślę ze 25x 30-35 powinno być ok. teraz już staram się o tym pamiętać. Ciasto jest rewelacyjne. Pozdrawiam
Bodzia
15 czerwca, 2019 o 11:41
O, to fajny psikus, a myślałam że i na wierzch ciasta trzeba a w opisie nie znalazłam. Będę próbować zrobić. Pozdrawiam
Maria Gorlik
15 czerwca, 2019 o 11:43
Jestem sobie zwykła gosposia:) więc czasami coś mnie zaskoczy, ale na smaku nie traci. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego gorącego weekendu.
Basia
10 marca, 2021 o 17:20
Witam, może dostanę odpowiedź. Chciałabym zrobić ten sernik ale mam jogurt naturalny RZADKI. Wszystkie przepisy jakie widzę są na jogurt naturalny gęsty. Pytanie czy mi wyjdzie. Czy Dodac więcej budyniu , mąki ? Wydłużyć czas pieczenia.? Bardzo proszę o pomoc.
Maria Gorlik
11 marca, 2021 o 14:42
Witam, myślę że możesz dodać gęsty. Ja taki miałam więc tak napisałam. Pozdrawiam
Marta
4 maja, 2021 o 20:12
Piekę ten sernik już drugi raz i jestem zachwycona jego smakiem♡♡
Maria Gorlik
4 maja, 2021 o 20:43
Cieszę się i pozdrawiam. Dziękuję na komentarz.