Uwielbiam kaczkę, jest to bardzo prosty sposób przyrządzania kaczki , ale zawsze niezawodny.
Kaczkę oczyścić, doprawić solą, pieprzem obsypać majerankiem w środku też. Włożyć tak przygotowaną kaczkę do dużego żaroodpornego naczynia. Jabłko oskrobać i pokroić w kawałki, poukładać naokoło kaczki.
Dodać kilka grzybków suszonych, lekko skropić wodą i zamknąć naczynie.
Pieczenie – włożyć kaczkę do piekarnika nagrzanego do 220C i piec godzinę. Otworzyć naczynie polewać kaczkę lekko wodą i piec dalej bez przykrycia, żeby kaczka pięknie się zarumieni. Jak już będzie zarumieniona odtworzyć naczynie i piec aż kaczka z drugiej strony też się również zarumieni. Moja kaczka była bardzo duża, jak jest mniejsza to pieczemy krócej.
Kaczkę kroimy na kawałki , podawać z ziemniakami lub jak ja z pampuchami( czyli kluski na parze ) Przepis na papmuchy patrz tu Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów
Sos zagęszczamy małą ilością mączki ziemniaczanej, albo wcale. Polać pampuchy sosem.
Bardzo prosty sposób, ale ja go lubię najbardziej. Tradycyjna kaczuszka, mniam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.