Uwielbiam zupy, tym razem zrobiłam kapuśniak z samą kiełbasą. Zapach który się roznosił po całym domu był wspaniały. Zupka pyszna. Jest to duża porcja zupy.

kapuśniak

Do garnka wlać olej i podgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć chwilkę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojony drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Następnie dodać ziemniaki do zupy, wymieszać. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać trochę wody.

zupa z kwaśnej kapusty

Ja dodałam kilka kabanosów, ponieważ moja kiełbasa nie była zbyt mocno wędzona.

Zupa jest rewelacyjna, ja ją po prostu uwielbiam. Smacznego.