Znajoma powiedziała mi o tym przepisie. Bardzo smaczna, aromatyczna karkówka.
Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Patelnię rozgrzać i obsmażyć karkówki z dwóch stron na złoty kolor. Ja nie dodałam tłuszczu ponieważ karkówka nie była zbyt chuda. Jak macie chude karkówki to dodać trochę oleju do smażenia.
Zdjąć obsmażone karkówki z patelni i i obsmażyć cebulkę i pieczarki. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie.
W kubku wymieszać wodę z ogórków, keczup, przecier pomidorowy. Wylać wszystko na patelnię.
Mięso położyć ponownie na patelnię. Dodać majeranek i ogórki pokrojone w kostkę. Dolać trochę wody, wymieszać. Zagotować i doprawić solą do smaku.
Gotować na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. W czasie gotowania trzeba podlewać odrobiną wody.
Jak chcecie można sos zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podczas gotowania wlewać rozmieszaną mąkę i zagotować.
Podawać z kaszą lub ziemniakami.
ja
13 marca, 2018 o 19:28
karkówka po żydowsku ?????????????
Maria Gorlik
13 marca, 2018 o 20:31
Tylko błagam nie pytajcie się mnie dlaczego po żydowsku ?. Taki przepis dostałam, polecili mi go że warto wypróbować. Tak tez zrobiłam i jest pyszna. A nazwa jak to nazwa może ktoś tak sobie wymyślił. Zaraz sobie poczytam o kuchni żydowskiej, co jest takiego specjalnego w ich kuchni. Pozdrawiam
Maria Gorlik
13 marca, 2018 o 22:20
Już wiem, w kuchni żydowskiej nie używa się mięsa ze świń. Zmieniłam nazwę i jest mi z tym lepiej. Pozdrawiam serdecznie
Marta
8 kwietnia, 2018 o 20:28
Proszę mi napisać jakie mają być ogórki ,korniszony czy kiszone?
Maria Gorlik
8 kwietnia, 2018 o 20:54
W składnikach pisze ze konserwowe. Jak masz korniszone to tez dobrze. Pozdrawiam serdecznie.