Bardzo dobra karkóweczka, miękka i aromatyczna. Idealna na niedzielny obiad.

Wykonanie – karkówkę pokroić w plastry grubości 1 cm, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, suszonymi ziołami, na koniec posmarować plastry karkówki ketchupem z dwóch stron. Wstawić do lodówki na godzinę, można dłużej to zawsze dobrze działa na mięso.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć plastry mięsa z dwóch stron, lekko muszą się zarumienić, dodać drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę  czosnek, musztardę ,por pokrojony w paseczki, vegetę i smażymy chwilkę aż cebulka lekko zmieni kolor.

karkówka

Zdjąć plastry mięsa z patelni i położyć do naczynia w którym będziemy piec. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojone pieczarki.

Karkówka na niedzielny obiad

Wlać około pół szklanki wody, dobrze wymieszać i wylać na mięso

karkówka

Pieczenie – zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do  220 stopni i piec godzinę. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut

Podawać z ziemniakami lub kaszą.  Pyszny sos się wytworzył, gotowe do jedzenia, polecam.

karkówka delikatna i aromatyczna

Smacznego

karkówka z piekarnika

karkowka aromatyczna

Smacznego