Bardzo dobre danie, idealne na imprezy. Zrobiłam to danie na roczek mojego wnusia. On jeszcze tego jednak nie może jeść 🙂 Karkówka rozpływa się w ustach.

karkówka w sosie

Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać suszonym tymiankiem. Doprawione mięso rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w pół-plasterki oraz posiekany dwa ząbki czosnku. Smażyć mieszając aż cebulka zmięknie. do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć mieszając aż woda z grzybów wyparuje. Nie musi być całkiem suche. Grzyby z cebulką rozłożyć na mięsku.

karkówka z piekarnika

W dużym kubku wymieszać majonez, jogurt i posiekany drobno ząbek czosnku. Wylać wszystko na pieczarki i cebulkę. Tak przygotowane mięso zostawić w lodówce na noc, nie jest to konieczne ale jest lepiej.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 2 godziny. Po wyjęciu można posypać natką pietruszki.

Po upieczeniu ja trochę ostygnie można delikatnie zlać nadmiar tłuszczu. Ponieważ jest tu majonez  to danie jest dość tłuste, ale pyszne 🙂

Polecam pyszne, ta porcja jest bardzo duża.