Bardzo dobra karkówka w pysznym sosie, smacznego.

Karkówkę umyć osuszyć, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, pieprzem cayenne, czosnkiem w proszku, suszoną mieszanką ziół, majerankiem , lekko skropić olejem. Zostawić na jakiś czas w lodówce żeby mięso nabrało aromatu przypraw.

pieczen

Jak nie macie czasu na marynowanie, nie musicie tego robić, nie jest to konieczne, tylko dobrze wysmarować przyprawami. Robię tak jak mam czas, pieczeń jest wtedy lepsza bardziej przejdzie przyprawami.

Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, włożyć do żaroodpornego naczynia,wlać wodę do połowy wysokości mięsa. Dodaj małe pieczarki pokrojone na pół, garść suszonych grzybów, kilka gałązek świeżego tymianku.

Przykryć naczynie i włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 C. Podczas pieczenie odwracać mięso kilkakrotnie.

karkówka

Piec 1 godzinę i 15 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę, żeby mięso miało chrupiącą skórkę.

pieczeń z karkówki

Wyciągnąć gałązki od tymianku i wyrzucić. Mięso odłożyć na bok, a sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę ziemniaczaną do gotującego się sosu, zagotować. Mięso pokroić w plastry i polać sosem, podawać z ziemniakami.

ppieczeń z karkówki

Smacznego