Można to mięso upiec w piekarniku lub jak ja w garnku do wolnego gotowania. Mięso z takiego garnka gotuje się bardzo wolno nawet do 4-5 godzin na bardzo wolnej temperaturze.
Prawie nie widać że coś tam się dzieje, a jednak mięsko będzie miękkie i pyszne.
Mięso pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, ziołowym pieprzem, papryką słodką.
Na patelnię wylać troszeczkę oleju, obsmażyć mięso na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć z patelni i ułożyć na dnie naczynia na w którym będziemy piec. Na tej samej patelni obsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki, następnie rozłożyć na mięso.
Jako ostatnie obsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, następnie rozłożyć na cebulce.
Papryki umyć, oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić w paseczki i rozłożyć na pieczarkach.
Wlać pomidory z puszki i 1/3 szklanki wywaru warzywnego. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45- 50 minut.
Jeśli sos będzie dla was za rzadki, to rozmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody. Wymieszać dokładnie i wlać do naczynia. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut.
Jeśli macie taki garnek elektryczny jak ja, to ustawić na najmniejszą temperaturę tzw. wolne gotowanie. Gotować 4-5 godzin.
podawać z ryżem lub makaronem.
Mięsko wyszło miękkie i pyszne.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.