Niedziela jutro, placuszek zrobiony. Jak dzieci były małe to czasami robiłam dwa ciasta, nigdy nie doczekało ciasto niedzieli, rano w niedzielę robiłam drugie.

Wykonanie ciasta – ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, zagotować wodę w garnuszku razem z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie gładka i ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka, gotować 2 minuty na małym ogniu.

karpatka

Zdjąć z ognia i przestudzić,  dodać jajka i dobrze rozmieszać. Podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta położyć na wyłożoną blachę papierem.

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 220C , 30 minut. Nie otwierać podczas pieczenia.

Po upieczeniu wyjąć i upiec drugą część ciasta.

 

Przestudzić ciasto.

Krem budyniowy – zagotować mleko, zostawić trochę do rozmieszania budyniu . Do gotującego się mleka wlać rozmieszany w pozostałym mleku proszek budyniowy, ciągle mieszając, gotować aż do całkowitego zgęstnienia. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

 

Masło rozetrzeć na puch, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Jak już masa jest puszysta dodawać po łyżce masy budyniowej. Rozłożyć krem budyniowy na pierwszej warstwie i przykryć drugą warstwą ciasta.

krem budyniowy

Posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce.

ciasto parzone

Smacznego

ciasto parzone

parzone ciasto