Uwielbiam to, tyle tylko mogę Wam powiedzieć. Jak zostaną Wam na drugi dzień, to radzę pokroić je w paski i obsmażyć na patelni. 

kartacze

Farsz – grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.  Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić kapustę, smażyć mieszając co chwilkę aż zmieni kolor. Następnie dodać grzyby suszone razem z wodą. Dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki.  Smażyć około 30 minut. Woda z kapusty musi się wygotować. Farsz mie może zawierać wody.  Doprawić do smaku pieprzem. Można dodać kminek . Jak kapusta zostanie można ją dodać kładąc na talerzu razem z kartaczami i boczkiem.

Wykonanie ciasta na kartacze – ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jak ziemniaki są miękkie, odcedzić i przepuścić przez praskę. Przestudzić. Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Za pomocą gazy usuną wodę z ziemniaków. Tak jak do klusek ziemniaczanych. Obydwie porcje ziemniaków połączyć dodać mąkę ziemniaczaną i sól. Dokładnie ugnieść, tak żeby wszystkie składniki się połączyły w gładką masę. Uformować wałek o grubości 5-6 cm i pociąć na plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster spłaszczyć i nałożyć porcje farszu. Zakleić szczelnie i uformować piękne kartacze.

Zawsze radzę najpierw uformować 1 mały kartacz i ugotować. Będziecie wtedy pewni że Wam się nie rozlecą i będzie porażka. Ja już kiedyś tak miałam. To wszystko zależy ile skrobi mają ziemniaki. Gdyby ciasto się rozpadało dodać trochę więcej mąki ziemniaczanej.

Gotowanie – Wodę zagotować w dużym garnku. Osolić do smaku. Do wrzątku wrzucić po kilka kartaczy i gotować 15 minut.  Gotować partiami. Nie dodawać wszystkich.

Przygotowanie boczku – boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię. Smażyć na małym ogniu tak długo aż skwarki się zarumienią. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć do zarumienienia.

Serwowanie – gorące kartacze polać tłuszczykiem z boczkiem i cebulką oraz pozostałą kapustą.

Jak zostaną na drugi dzień. pokroić kartacze na plasterki o grubości 1 cm. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Podawać jak wyżej z boczkiem i cebulką.