Przepis ten jet od mojej mamy. Powiem nieskromnie że jest to kaszka która smakuje mi najlepiej. Nigdy nie jadłam lepszej. Jajka powodują, że jest puszysta i pyszna.

Wykonanie – mleko zagotować, jak już zacznie się gotować dodać kaszę manną, ciągle mieszać, Gotować do momentu, aż kaszka zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

pyszna kaszka manna

Żółtka oddzielić od białek, ubić białka na sztywno. Żółtka utrzeć na puch dodać cukier.

Do żółtek dodać po łyżce  ciepłej  kaszki i mieszać, (około 3-4 łyżek ciepłej kaszki) Teraz już można dodać rozmieszane żółtka do pozostałej kaszki. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

gryzik z kaszy mannej jak puch

Włożyć do miseczek i polać dowolnym sokiem, udekorować owocami.

kaszka manna

Ja mam jagody, które uwielbiam. To jest pychotka 🙂

 Tak robiła moja mama  jak byliśmy mali , a ja robię tak do dzisiaj.

Polecam

gryzik z kaszy mannej jak puch