Następny pomysł na kiełbasę, mój mąż był zachwycony. Smak i zapach z dzieciństwa, pamiętam jak byłam na wsi to zawsze były takie kiełbasy.
Nie dodałam tu soli peklowej, ponieważ chciałam żeby była to zdrowa dobra kiełbasa. Dzisiaj nawet dobry rzeźnik dodaje tą sól, ponieważ można dłużej przechowywać taką kiełbasę i ma piękny czerwony kolor. To już zależy od Was jak zrobicie, jeżeli zdecydujecie się ją dodać to soli peklowej musi być 1/3 ilości podanej soli.
Mięso mielone wołowe wrzucić do miski dodać sól i wyciśnięty przez praskę czosnek, w drugiej misce wymieszać mięso wieprzowe z dodatkiem soli. Przykryć miski folią spożywczą, wstawić do lodówki i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia wymieszać mięsa. Dodać majeranek, doprawić pieprzem do smaku. Włożyć do czystych słoików do 3/4 wysokości. Ugnieść mięso, zakręcić słoiki.
Do dużego garnka na dno położyć flanelową szmatkę, włożyć słoiki i wlać wodę do połowy wysokości słoików. Gotować słoiki 1,5 h od zagotowania się wody, potem wyciągnąć z wody. Drugiego dnia znowu gotować słoiki godzinę i 10 minut od zagotowania wody.
Jest to pyszna kiełbasa, u góry wytworzy się galaretka. Uwielbiam tą kiełbasę, jak otworzysz słoik to zapach rozchodzi się po całym domu, mniam.
tola
19 listopada, 2015 o 07:54
Witam a co z tłuszczem nic nie dodajemy mama obawy co do sklejenia się tego wszystkiego w słoiku ?
kuchcik8
19 listopada, 2015 o 09:43
Ja zrobiłam właśnie tak i skleiło się super. Podczas gotowania mięso puści tłuszcz, co spowoduje, że masa będzie sztywna. Pozdrawiam
moni1985
26 lutego, 2016 o 17:56
ja dodaję na wierzch skórki od np.boczku. jak kupujesz boczek surowy to jest na nim taka skórka.
kuchcik8
27 lutego, 2016 o 08:05
Dobry pomysł, dziękuję
Gosia
12 października, 2017 o 16:21
Witam ponownie, chciałabym zrobić tą kiełbaskę ale mam dylemat co do ilości soli, w przepisie jest napisane:
1kg mielonej wołowiny
23g soli
1 kg mielonej wieprzowiny
20g soli
Tam ma być rozumiem? na 1 kg mięsa ok 20 g soli?
Maria Gorlik
12 października, 2017 o 16:40
Teraz jestem w pracy, ale zaraz jak przyjadę to sprawdzę. Oo !!! Widzę mam tam błąd tylko 20 g soli ma być. Ale zawsze radzę posmakować jak doprawiasz. Smak musi być wyrazisty. Pozdrawiam i dziękuje za uwgę.
Gosia
12 października, 2017 o 19:11
ok, daj znać jak sprawdzisz, chciałam przetestować Twoj przepis i robię z ok 500 g mięsa (250 wołowe+250 wieprzowe). Soli dodałam 5 g, teraz zastanawiam się czy nie za dużo, jak myślisz? Spróbować za bardzo nie mogę ponieważ jestem w ciąży, surowe mięso zakazane :/
Maria Gorlik
12 października, 2017 o 19:20
Gratuluje dIdziusia. Ja jeszcze w pracy, dzisiaj mam długi dIen. A ile to objętościowo jest 5 g około łyżeczki? Tu nie mam wagi żeby to sprawdzić . Myśle ze na kg mięsa powinno być tak łyżeczka soli. Wtedy powinno być Ok przepraszam za kłopot pozdrawiam. Dam jeszcze znać .
Gosia
12 października, 2017 o 19:21
Ale chyba dobrze policzylam, skoro na 2 kg mięsa dajesz 20 g soli to na 0,5 kg mięsa wychodzi 5 g soli. Proszę utwierdz mnie ze dobrze mysle 😀
Gosis
12 października, 2017 o 19:23
Dopiero zobaczyłam że odpisalas, tak to wychodzi łyżeczka. Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam cieplutko!
Maria Gorlik
12 października, 2017 o 19:24
Będzie Ok. ?
Kamila
12 listopada, 2017 o 23:01
Witam. 20 gram soli na 2 kg mięsa czy 20 gram na 1 kg mięsa? Proszę o odpowiedź.. dziekuje
Maria Gorlik
12 listopada, 2017 o 23:12
Witam, 20 g na wszystko. Po wymieszaniu mięs posmakuj, wtedy można doprawić jeszcze po swojemu. Pozdrawiam serdecznie