Następny pomysł na kiełbasę, mój mąż był zachwycony. Smak i zapach z dzieciństwa, pamiętam jak byłam na wsi to zawsze były takie kiełbasy.

Nie dodałam tu soli peklowej, ponieważ chciałam żeby była to zdrowa dobra kiełbasa. Dzisiaj nawet dobry rzeźnik dodaje tą sól, ponieważ można dłużej przechowywać taką kiełbasę i ma piękny czerwony kolor. To już zależy od Was jak zrobicie, jeżeli zdecydujecie się ją dodać to soli peklowej musi być 1/3  ilości podanej soli.

kiełbasa ze słoika

Mięso mielone wołowe wrzucić do miski dodać sól i wyciśnięty przez praskę czosnek, w drugiej misce wymieszać mięso wieprzowe z dodatkiem soli. Przykryć miski folią spożywczą, wstawić do lodówki i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia wymieszać mięsa. Dodać majeranek, doprawić pieprzem do smaku. Włożyć do czystych słoików do 3/4 wysokości. Ugnieść mięso, zakręcić słoiki.

mielonka ze słoika

Do dużego garnka na dno położyć flanelową szmatkę, włożyć słoiki i wlać wodę do połowy wysokości słoików. Gotować słoiki 1,5 h od zagotowania się wody, potem wyciągnąć z wody. Drugiego dnia znowu gotować słoiki godzinę i 10 minut od zagotowania wody.

słoikowa

Jest to pyszna kiełbasa, u góry wytworzy się galaretka.  Uwielbiam tą kiełbasę, jak otworzysz słoik to zapach rozchodzi się po całym domu, mniam.