Jest to klasyczny przepis na tortillę z ziemniakami, uwielbiana w Anglii. Szybka i łatwa w wykonaniu. Jako dodatek do tortilli polecam zieloną sałatką.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, nie mogą być miękkie, powinny być niedogotowane. Pokroić w cienkie plastry. Lekko obsmażyć ziemniaki. Włożyć do naczynia wysmarowanego masłem,  w którym będziemy piec.

Pory pokroić na drobno, ser potrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na tej samej patelni co były smażone  ziemniaki  dodać trochę masła, wrzuć pory i smażyć  5 minut.

 

W dużej  misce ubić jajka, dodać lekko schłodzone pory, potarty ser, oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

tortilla

Wylać masę jajeczną na ziemniaki, lekko wymieszać ziemniaki.

tortilla ziemniaczana

Pieczenie –  włożyć do  piekarnika nagrzanego do 200-220 C, i piec 15- 20 minut ,albo tak długo aż masa jajeczna będzie sztywna.

Podawać z zielonymi sałatami.

Klasyczna tortilla powinna być smażona na patelni którą można włożyć do piekarnika z grillem i na koniec właśnie tak tą tortillę zapiec. Muszę sobie taką kupić i następną tortillę tak zrobię.

Smacznego