Do wykonania tego dania użyłam thermomix, ale podaję Wam również przepis na gotowanie bez thermomix.

Przygotowanie w thermomix

  • grzyby pokroić w plasterki i dodać do naczynia miksującego, wlać wodę, doprawić do smaku solą. Gotować 100 C, obroty 1, czas 15 minut
  • odcedzić grzyby, i odłożyć na bok. Wodę zachować na później
  • do naczynia miksującego wrzucić kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki i cebulkę lekko pokrojoną, zmiksować obroty 5, czas 9 sekund, wyjąć wszystko i włożyć do miski
  • do naczynia miksującego wrzucić odcedzone grzyby, zmiksować obroty 4, czas 5
  • w misce wymieszać mięso, grzyby, jajko, bułkę tartą,posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku. Wymieszać i formować klopsiki
  • do naczynia miksującego wlać wywar z gotowania grzybów i wodę. listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kilka gałązek natki pietruszki, pokrojoną marchewkę i seler. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do wywaru dolać tyle wody żeby było 800 ml płynu.
  • na górę naczynia miksującego włożyć przystawkę do varoma. Na pierwsze sitko rozłożyć małe ziemniaki, następnie drugą część varoma i położyć klopsiki. Przykryć przykrywkę.
  • gotować, temperatura 100 C, obroty 2, czas 20 minut
  • po 20 minutach gotowania wsypać mąkę, wymieszać obroty 4, czas 5 sekund. Gotować następne 15-20 minut
  • wlać śmietanę, wymieszać obroty 4, czas 5 sek
  • wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszać za pomocą kopystki
  • podawać z ziemniaczkami

klopsy gotowane

Wykonanie bez thermomix

Przygotowanie grzybów – do garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 5 minut. Następnie przelać grzyby przez sitko. Wody nie wylewać. Będzie potrzebna.

Wykonanie klopsów – mięso z kurczaka zmiksować razem z cebulką i podgotowanymi grzybami. Włożyć wszystko do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki.

Wykonanie – do garnka wlać wywar z gotowania grzybów, marchew obraną i pokrojoną w cienkie krążki, seler pokrojony drobno, kilka gałązek natki pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, cebulę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotującego się sosu delikatnie wrzucić klopsiki i gotować na małym ogniu 15 minut.

Mąkę wymieszać w śmietanie lub jogurcie greckim i dodać do gotującego się sosu. Zagotować. Dodać natkę pietruszki i wymieszać delikatnie.

Możecie również ugotować te klopsy na parze w parowarze. Tylko sos jak wyżej. Na koniec tylko klopsy wyjąć z parowaru i włożyć do sosu.

klopsy gotowane

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Pyszne danie, smacznego.