Uwielbiam klopsy gotowane, dzisiaj zrobiłam w sosie pomidorowym.
Sos jest bardzo dobry, można jeść z ziemniakami, ryżem , makaronem. Zależy co kto lubi. Mięso mielone wymieszać z majerankiem , jajkiem, posiekaną drobno cebulką, bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Formujemy klopsiki i odkładamy na bok.
Do garnka wlać wodę , wrzucić potartą marchew, korzeń pietruszki, seler, pocięty por, cebulę (cebulę po ugotowaniu wyrzucamy) listek laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybków, maggi, sól, pieprz do smaku, gotujemy 5 minut
Zmniejszamy gaz i wkładamy klopsy, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy 15 minut.
Wyciągnąć klopsy i zagęścić sos mąką wymieszaną w małej ilości wody, chwilkę gotować. Dodać śmietanę, wymieszać i włożyć klopsiki do sosu.
W razie potrzeby doprawić, jeżeli lubicie ostre dodaj 1/2 łyżeczki chili.
Smacznego
Barbarka
26 kwietnia, 2018 o 14:49
Banalnie prosty i szybki a zarazem przepyszny przepis, dziękuję.
Maria Gorlik
26 kwietnia, 2018 o 17:39
Bardzo mi miło, cieszę się że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.
MIrosław
27 czerwca, 2018 o 13:38
Spróbuję przygotować 😀
Maria Gorlik
27 czerwca, 2018 o 23:46
Mam nadzieję że będzie smakowało. Pozdrawiam
Barbara
14 maja, 2019 o 16:15
Prosty, smaczny .
Dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie
Maria Gorlik
14 maja, 2019 o 17:40
Dziękuje za komentarz, bardzo mnie to cieszy jak komuś smakuje danie z mojego bloga. Również pozdrawiam serdecznie.
Aneta
28 lipca, 2019 o 11:40
Dziś będę próbować tego przepisu dopiero uczę się gotować mam nadzieję że wyjdzie dobrze;)
Maria Gorlik
29 lipca, 2019 o 12:03
Mam nadzieje ze smakowało i ze wyszło Każdy kiedyś zaczyna. Pozdrawiam
Anonim
13 sierpnia, 2019 o 11:20
Super
Maria Gorlik
13 sierpnia, 2019 o 11:24
Cieszę się że smakowało i zę mogłam pomóc w gotowaniu. Wtedy widzę że moja praca tutaj ma sens. Życzę miłego dnia. Pozdrawiam
piotr
30 listopada, 2019 o 12:12
A ile tej wody
Maria Gorlik
1 grudnia, 2019 o 22:56
To ciężko powiedzieć, to zależy od wielkości garnka itp. Klopsiki musza być Prawie przykryte. Pozdrawiam serdecznie
Bartek
9 lutego, 2020 o 14:22
Od dłuższego czasu szukałem takiego klasycznego/maminego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam!
Maria Gorlik
10 lutego, 2020 o 14:31
Życzę smacznego, Miłego dnia
Joanna
20 kwietnia, 2020 o 07:28
Witam Pani Mario, czy jest możliwość kupienia Pani książki z przeipsami?
Joanna
20 kwietnia, 2020 o 07:38
Witam Pani Mario, czy jest możliwość kupienia Pani książki z przeipsami? (takimi jak na blogu, często nie mam zasięgu i nie zawsze mogę otworzyć strony). Dziękuję.
Maria Gorlik
21 kwietnia, 2020 o 06:04
Niestety nie, mam tylko bloga. Cieszę się że lubi pani moje przepisy. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Ryszard
5 sierpnia, 2020 o 13:29
Dzień dobry. Mam pytanie, czy pozostałe warzywa też ucieramy, tak jak marchew? Pozdrawiam
Maria Gorlik
7 sierpnia, 2020 o 18:51
Tylko marchew i pietruszkę, resztę pokroić. To nie jest takie ważne można marchew też pokroić w kostkę. Jak kto lubi. Pozdrawiam
Artur
2 października, 2020 o 17:39
A ja ukradłem czas gotowania bo wiecznie zapominam ile się gotuje te pulpeciki.pozdrawiam
Iza
21 stycznia, 2022 o 13:19
Dzień dobry, wyglada pysznie 🙂 jakiego mięsa mielonego Pani użyła? Wieprzowo-wołowe?
Maria Gorlik
21 stycznia, 2022 o 16:40
Wieprzowe, pozdrawiam
Ola
23 stycznia, 2022 o 13:17
Dzień dobry, po ugotowaniu warzywa wyrzucić z sosu? Dobrze zrozumiałam?
Maria Gorlik
23 stycznia, 2022 o 20:00
Tylko cebulę zawsze wyrzucam. napisałam dokładniej. Pozdrawiam serdecznie
Bart
13 maja, 2022 o 19:45
Tego właśnie szukałem. Bez udziwnień, bez nonszalancji kulinarnej. Proste, smaczne, domowe!
Maria Gorlik
15 maja, 2022 o 07:44
Cieszę się że mogłam pomóc. Pozdrawiam serdecznie