Uwielbiam taki obiad, cały dom pachnie i wszyscy się cieszą.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, jajko, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki.
Do garnka wlać wodę, dodać marchewki pokrojone w cienkie talarki, potarty na tarce o dużych oczkach korzeń pietruszki, pokrojone pieczarki w plasterki,potarte ogórki na tarce o dużych oczkach, vegetę, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż marchewka zmięknie. Doprawić do smaku solą.
Wrzucić klopsy i gotować 10 minut. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody, powoli wlać mąkę do gotującego się sosu. Ja zawsze wyciągam klopsy i wtedy zagęszczam sos. Na koniec wlać śmietanę, wymieszać i gotowe.
Podawać z ziemniakami, to jest bardzo dobre danie, polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.