Klopsy gotowane idealne dla osób które liczą kalorie i nie tylko. Polecam są pyszne.
Do garnka wlać 700 ml wody, dodać potartą na dużych oczkach marchew, pietruszkę, jarzynkę, sól , pieprz, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu kilka minut.
W między czasie do mielonego dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, poszatkowaną drobno cebulę oraz bułkę tartą. Wszystko ładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Masa musi się ładnie dać formować.
Do gotującego wywary włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu, około 10 minut.
Wyciągnąć klopsy ( nie musisz tego robić, ale łatwiej jest zagęścić sos) W małej ilości wody rozmieszać 1 łyżkę mąki i dodać do gotującego się sosu. Gotować jeszcze 1 minutkę. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i dodać pokrojony drobno koperek.
Szybko i pysznie, pachnie latem
Basis
26 kwietnia, 2016 o 15:45
Taki obiadek mam dzisiaj na stole,bardzo smaczne .
Polecam i smacznego
kuchcik8
26 kwietnia, 2016 o 15:56
Życzę smacznego, ja właśnie jem a la gołąbki . Też pycha. Pozdrawiam
Ola
6 sierpnia, 2016 o 13:41
Pyszne, wielokrotnie już z tego przepisu skorzystałam i polecam wszystkim! Smaczne,dietetyczne i łatwe do przygotowania danie.
kuchcik8
6 sierpnia, 2016 o 14:52
Dziękuje za miły komentarz. Cieszę się zawsze jak komuś coś smakuje . Pozdrawiam
magda
18 stycznia, 2017 o 15:13
Bardzo dobre, robię trzeci raz już chyba, ale nie wiem w jakich proporcjach zagęścić sos. Nie chcę żeby było czuć za dużo mąki.
Dzisiaj wyszło super!
Maria Gorlik
18 stycznia, 2017 o 15:40
Dziękuje za komentarz. To jest tak ciężko określić ile mąki, ponieważ podczas gotowania woda paruje i się wygotowuje. Czasami się komuś wygotuje więcej lub mniej wody, wtedy podane proporcje nie będą pasowały. To trzeba samemu wyczuć. Podczas dolewania rozmieszanej wody z mąką, trzeba obserwować. jak już sos będzie gęsty więcej nie dolewać. Pozdrawiam
Milena
26 września, 2017 o 15:08
A ja znowu mam problem z sosem bo smak dobry ale za rzadki a 2 razy dorobilam mąki :/
Maria Gorlik
26 września, 2017 o 16:34
Tak czasami tak bywa, to trudno dokładnie określić ilości mąki. Pozdrawiam serdecznie
Anonim
3 stycznia, 2018 o 15:35
A ja miksuję sos, wtedy jest bardziej gęsty po dodaniu mąki i śmietany i dzieci jedzą warzywa nawet o tym nie wiedząc?
Maria Gorlik
3 stycznia, 2018 o 16:14
Każdy sposób jest dobry, żeby maluchy wszystko zjadły. Pozdrawiam
ela
24 kwietnia, 2018 o 09:37
klopsiki
Maria Gorlik
24 kwietnia, 2018 o 11:52
?☺️
Agnieszka
10 listopada, 2019 o 08:51
Pyszne
Alina
16 stycznia, 2020 o 14:55
Przepis zupełnie taki jak mój , tyle że ja do warzyw dodaje jeszcze kostkę rosołową. A uformowane klopsiki obtaczam jeszcze dodatkowo w mące. 👌 pycha 😋😋
Maria Gorlik
19 stycznia, 2020 o 14:00
Pozdrawiam
Tomek
30 września, 2020 o 21:45
Co to k**** znaczy pół śmietany?
Maria Gorlik
1 października, 2020 o 06:47
Pozdrawiam i tłumaczę 100 ml 🙂
Sara
7 lutego, 2022 o 12:29
A to bez wulgaryzmów się już nie da?
Maria Gorlik
7 lutego, 2022 o 14:19
:), prawidłowy komentarz. Pozdrawiam