Klopsiki w sosie  o smaku bazylii , podawać  z ziemniakami, ryżem lub makaronem. wybór należy do Was.

klopsy gotowane w sosie pomidorowo-bazyliowym

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, majerankiem,dodać jako.  Wymieszać i sprawdzić smak, dodać potarty ser.

klopsy wieprzowe

Wyrobić dokładnie mięso, uformować kulki. W dużym garnku rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną drobno cebulę, smażyć aż straci swój kolor surowizny wtedy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż do momentu aż cebula się lekko zeszkli. Dodać pomidory, potartą marchew, chilli, pietruszkę, por. Ja mam gotową mieszankę warzywną, którą co roku przygotowuje moja mamuśka. Trze, kroi wszystkie warzywa i potem do zamrażarki. Gotujemy kilka minut, dosolić do smaku. Teraz dodajemy przygotowane klopsy i świeżą bazylię, porwaną drobno,w razie potrzeby można dolać trochę wody.  Zmniejszamy temperaturę gotowania, gotujemy około 10-15 minut.

Można zagęścić sos mąką. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli dodać do gotującego sosu. Podajemy gorące z ryżem lub ziemniakami albo makaronem.

gotowane klopsy

Smacznego, mniam

klopsy w pomidorach