To jest druga wersja tych klopsów. Mam już wystawione gotowane w sosie, teraz są smażone. Pyszne klopsiki.
Można te klopsy upiec w piekarniku wtedy będzie wersja dietetyczna.
Przygotowanie grzybów – do garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 5 minut. Następnie przelać grzyby przez sitko. Wody nie wylewać. Będzie potrzebna.
Przygotowanie l;psów – mięso, cebulę, podgotowane pieczarki przemielić przez maszynkę z tarczą z dużymi dziurkami. Włożyć wszystko do miski, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować klopsy i obtoczyć dodatkowo w bułce tartej. na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy z dwóch stron na złoty kolor. Smażyć na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami, frytkami w towarzystwie warzyw.
Klopsy są rewelacje, delikatne w smaku.
Maria
7 listopada, 2017 o 18:41
Dzień dobry,
czy klopsy można zrobić z piersi kurczaka. Jeśli nie to z jakiej części robiła Pani klopsiki. Jakie znaczenie ma mielenie mięsa na dużych oczkach.
Pozdrawiam,
Maria
Maria Gorlik
7 listopada, 2017 o 18:49
Oczywiscie ze można z piersi. Miele na tarce z dużymi oczkami żeby miesi nie było za bardzo zmielone, ale myśle ze ma drobnych będzie smak ten sam, tylko konsystencja może ciut inna. Pozdrawiam
Barbara
7 listopada, 2017 o 18:43
Dlaczego mieli Pani mięso na dużych oczkach.
Pozdrawiam,
B.
Maria Gorlik
7 listopada, 2017 o 18:50
Już napisałam, pozdrawiam