Znalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne wytrawne czy omlet. w mojej wersji kluseczki.

kluski jajeczne

Jajka wbić do miseczki, doda sól, mąkę i dokładnie ubić. Tak żeby mąka się rozmieszała. Nie ubijać na puch.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać porcję jajek.Rozlać masę jajeczną na całej patelni.  Smażyć tak długo aż masa pozwoli się przewrócić. Podczas smażenia lekko podważyć boki i wstrząsnąć patelnią, żeby oderwać naleśnik od patelni. Z drugiej strony smażyć już krócej. Smażą się szybko i łatwo się je przewraca.

wytrawny naleśnik

Zdjąć naleśnik z patelni, zwinąć w rulon i ostrym nożem pociąć w cienkie paseczki. Jest inna propozycja kluseczek.

naleśniki

Możliwości podania takich kluseczek czy naleśników są różne. W kolejnych przepisach podam Wam moje propozycje.

Z tej porcji otrzymacie 2-3 naleśników.

Smacznego