Uwielbiam te kluski, my je robimy inaczej, ale te są również pyszne. Moja przyjaciółka zaprosiła mnie na obiadek i były te kluseczki, mój uśmiech był od ucha do ucha 😉

kluski

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sól, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ilość mąki zależna jest od rodzajów ziemniaków, jeżeli ziemniaki mają dużo wody można trochę odlać. Masa powinna być dosyć gęsta, żeby ziemniaki podczas gotowania się nie rozleciały.

gotowane kluski ziemniaczane

Wodę zagotować w dużym garnku, doprawić do smaku solą. Do wrzącej wody wrzucać kluseczki za pomocą łyżki. Nabrać łyżką porcję ciasta i wrzucić do wody, gotować 5 minut, co jakiś czas zamieszać.

kluski ziemniaczane

Porcja jest duża, wystarczy na 5-6 dorosłych osób.

Na patelni obsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. jak już boczek lekko się zasmaży dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć, aż wszystko ładnie się przesmaży.

Ugotowane kluski wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i odcedzić. Położyć na talerz i obsypać kiełbasą z boczkiem.

Smacznego