Takie kluski robiła moja mamuśka, babcia i prababcia. Nigdy nie jadłam lepszych jak te co robi moja mamuśka 🙂 

Te kluski to jest numer I w mojej rodzinie. Zawsze jak mama je robi to wszyscy się zjeżdżają i jest nas wtedy czasami nawet 15 osób  😉  Teraz już dla mamy jest za ciężko, więc musiałam sobie zrobić sama ;( Przeważnie pomagałam ucząc się przy tym,więc myślę, że przejęłam pałeczkę i wyszły takie samo smaczne. Hurrra

kluski ziemniaczane

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami. Odcisnąć wodę z ziemniaków za pomocą worka lnianego. Ja mam taki worek który używam również do wyciskania soku z owoców. po użyciu piorę go i suszę, chowam do pudełka i czeka na ponowne użycie.

kluski z ziemniaków

Każde ziemniaki mają inną zawartość wody, więc musicie sami wyczuć jak mocno muszą być odciśnięte ziemniaki. Ja wyciskami dłońmi, ściskając tak mocno, że woda z ziemniaków wypływa. Masa musi być średnio sucha, nie może być wyczuwalna woda. dodać mąkę, sól i wymieszać.

gotowane ziemniaczane kluski

Zagotować  lekko osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucać kluski do wrzącej wody za pomocą dużej łyżki. Gotować kluski na małym ogniu od wypłynięcia klusek na powierzchnię 5-7 minut.

kluski z boczkiem wędzonym

Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, cebulkę również. Rozgrzać patelnię i smażyć boczek, aż będzie prawie chrupiący, wtedy dodać cebulkę. Smażyć do zarumienienia się cebulki, zdjąć wszystko z patelni.

Jak już kluski się ugotują odcedzić na durszlaku. Na patelnię wlać trochę tłuszczu z boczki i wrzucić kluski smażyć chwilkę aż lekko się przysmażą. Dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.  Wbić jajka, doprawić do smaku solą i smażyć, aż jajka się usmażą. Co chwilkę zamieszać kluski.

Zdjąć kluski z patelni i zajadać. My uwielbiamy te kluski ze szklanką zimnego mleka do picia.