Pyszne knedle, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły. Polecam. 

Ziemniaki powinny być takie co mają dużo skrobi. Bardzo mączyste. Zdjęć nie zrobiłam , nie miałam na to czasu. Zrobiłam knedle z podwójnej porcji i zeszły w mgnieniu oka. To mi się nie zdarza, żeby zapomnieć o zdjęciach, ale goście połknęli mi te knedle tak szybko 🙂

knedle

Przygotowanie farszu – twaróg rozgnieść na gładką masę, dodać cukier i cukier waniliowy. Wrzucić jagody i wymieszać.

Przygotowanie ciasta – ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odparować.  Gorące ziemniaki ugnieść, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać jajko, sól, mąki. Zagnieść ciasto bardzo dokładnie. Gdyby było jeszcze mocno klejące to podsypać dodatkowo mąką.

Z części ciasta uformować wałek i pokroić w 3 cm wałeczki. Każdy wałek spłaszczyć na środek położyć porcję farszu i zawinąć. Położyć na obsypanej desce mąką. Przygotować tak pozostałe knedle.

W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Do wrzątku partiami wrzucać knedle. Gotować od wypłynięcia 5 minut.

Podanie – łyżką cedzakową wyjąć knedle z wody, odcedzić. Położyć na talerz, polać kwaśną śmietaną i obsypać cukrem. Można polać słodką śmietaną z cukrem. Można również polać roztopionym masłem z odrobiną bułki tartej.

To już zależy od Was. Polecam były pyszne.