Zrobiłam te knedle dzisiaj, wyszły pyszne. Miałam dużo gości i zajadali z zachwytem 🙂 Wbrew pozorom nie ma z nimi aż tak dużo pracy. Ugotowałam więcej ziemniaków, te co zostały będą jutro na obiad przysmażone 🙂

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Odważyć odpowiednią ilość ziemniaków i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Zostawić żeby przestygły. Następnie dodać obie mąki i jajka. Dokładnie wymieszać i zagnieść.

Teraz wytłumaczę jak ja to robię –  stolnicę obsypać mąką. Dłonią nabrać porcję ciasta, lekko spłaszczyć, nałożyć śliwkę i zawinąć dokładnie. Uformować kulę. Tak postępować do wyrobienia całej masy ziemniaczanej. Dłonie też radzę lekko obtoczyć w mące.

W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Jak już woda się gotuje wrzucić knedle i gotować 5-8 minut.

Wyjąć knedle i wyłożyć na talerz, polać słodką śmietaną i zajadać.

Knedle wyszły pyszne, polecam,