Jak na Kuchnię Pokoleń przystało, dużo przepisów jest pokoleniowych i tym razem wykonywanym z mamą. Byłam w Polsce i starałam się spędzić dużo czasu z mamą, ostatni dzień mama zawsze chce coś zrobić na pożegnanie. Postanowiła zrobić jabłka w cieście według jej starego przepisu.
Brakuje tylko naszej Kornelci jako przedstawiciela najmłodszego pokolenia z naszej rodziny, która uwielbia uwielbia pomagać, prawdę mówiąc przeszkadzać w kuchni. 🙂
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, ciasto jest bez jajek .
Do miski wrzucić wszystkie składniki, posiekać nożem i zagnieść szybko rękoma w kulkę. Włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na cienką warstwę i pociąć na kwadraty 8×8 cm.
Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, jeżeli są małe to na pół, jeżeli duże to na 4 części. Obtaczamy jabłka w cukrze, jeżeli są słodkie to nie musicie tego robić.
Położyć jabłko na środku ciasta i skleić dwa przeciwległe rogi ciasta, potem następne dwa. Skleić je mocno u góry, muszą powstać dziurki z boków.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 C przez 30 minut, koperty muszą ładnie się zarumienić.
Możecie je zrobić z brzoskwiniami, też będą pyszne.
Jak już lekko ostygną, posmarować je lukrem. Są pyszne, bardzo kruche, zniknęły błyskawicznie.
Michasia
25 sierpnia, 2016 o 08:39
Moje ulubione, zgubiłam przepis tez po babci, ale jest Pani przepis! Super! 😀
kuchcik8
25 sierpnia, 2016 o 08:50
Cieszę suę. Życzę miłego dnia
aleksandra
6 sierpnia, 2018 o 09:50
przepyszne robię z podobnego przepisu 1kg maki 2 kasie 2 małe śmietany kwaśne i 2 cukry waniliowe zawsze wychodzą rewelacyjne 🙂
Maria Gorlik
6 sierpnia, 2018 o 13:51
Dziękuje, muszę zobaczyć jak będą smakowały Twoje. Pozdrawiam.
Wiktoria
4 października, 2018 o 09:10
Ja zgubiłam przepis na ciasto z jajkami ale znalazłam pani bardzo się cieszę dziękuję
Maria Gorlik
4 października, 2018 o 09:39
Super, mam nadzieję że będzie smkować. Pozdrawiam