Zawsze robiłam z paczki, dzisiaj postanowiłam zrobić sama. Smak jest bardzo dobry , ale nie spodziewajcie się, że nadzienie będzie takie same jak to kupne. Ciasto wyszło bardzo dobre, polecam.

kopiec kreta

Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukru, dokładnie ubić. Następnie nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku.  Mąkę, proszek do pieczenia, budynie i kakao przesiać przez sitko i powoli dodać do masy jajecznej, ale mieszając już łyżką drewnianą. Piec biszkopt w nagrzanym piekarniku do 180C przez 35-40 minut. Zawsze sprawdzać stan upieczenia za pomocą patyczka . Jak już jest suchy to znaczy że biszkopt jest gotowy. Odczekać, aż biszkopt ostygnie i wyjąć go z formy. Odciąć 1/3 upieczonego ciasta i pokruszyć do miseczki. Zostawić pokruszone ciasto do obsypania.

czekoladowy biszkoptciasto czekoladowe z bananami

Krem –  Żelatynę zalać zimną wodą, tylko tyle żeby napęczniała. Jak już żelatyna napęcznieje zalać ją gotującą wodą i wymieszać, zostawić do przestudzenia. Ubić lekko śmietanę, dodać po kolei jogurty, cukier puder i płatki czekoladowe,wymieszać. Letnią żelatynę wlać do masy, ciągle mieszając. Jeżeli chcecie możecie użyć waniliowych jogurtów i dodać dodatkowo paczkę cukru waniliowego.

czekoladowe ciasto

Na spodniej warstwie biszkoptu położyć banany rozkrojone na pół, dokładnie rozłożyć jeden koło drugiego, zostawić tylko lekki brzeg na zewnątrz biszkoptu. Można położyć podwójną warstwę, jeśli macie ochotę, albo pokroić jednego banana w plasterki i dodać do masy jogurtowej. Gęstniejącą masę jogurtową rozłożyć na bananach, tworząc kształt kopca kreta 🙂 Na całą białą warstwę rozłożyć pokruszone ciasto. Ciasto zostawić do całkowitego stężenia.

czekoladowe ciasto z masą jogurtową

Ciasto wyszło pyszne, polecam.

masa jogurtowa