Są to ogórki słodko kwaśne o smaku czosnkowym, uwielbiam jak w mojej piwnicy jest różnorodność smakowa. Różne ogórki o różnych smakach. Takie ogórki nie wymagają dużo czasu w przygotowaniu.
Ogórki umyć, włożyć do czystych słoików. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy, do każdego słoika włożyć ząbki czosnku. Wlać zalewę do słoików , tak żeby ogórki były przykryte. Zwróć uwagę żeby w każdym słoiku znalazły się ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy. Zakręcić słoiki i włożyć do garka z wodą i gotować 10 minut od zagotowania się wody.
Wyjąć z garnka i do piwnicy 🙂
Grażyna
21 lipca, 2016 o 12:39
Bardzo prosty przepis, właśnie o taki mi chodziło 🙂 Też nie gustuję w klasycznych przetworach, wolę raczej coś słodko-kwaśnego lub pikantnego.
Ale mam pytanie, zalewa wlewana do słoików ma być gorąca czy przestudzona ?
pozdrawiam 🙂
kuchcik8
21 lipca, 2016 o 12:41
Ja zalewam gorącą, nawet kiszone ostatnio zalałam gorącą i były super. Pozdrawiam serdecznie