Koszyczki można upiec dużo wcześniej, schować do szczelnego pudełka. I jak goście przyjdą przygotować. Smaczne, polecam.
Przygotowanie koszyczków – Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia, ale ma być ciągle ciepłe.
Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem. Białka ubić, następnie wsypać mąkę pomieszaną z cukrem i wymieszać. Podczas mieszania powoli wlewać ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie ciasta w thermomix
- masło roztopić w rondelu i odstawić, żeby lekko przestygło, ale nie ma być zimne
- nałożyć motylek, ubić białka, czas 2 minuty, obroty 3,5
- zdjąć motylek, mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem, dodać do białek. Wymieszać obroty 5, czas 8 sekund
- wyjąć ciasto do miseczki i wstawić do lodówki na 30 minut. Reszta jak niżej
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą dużej łyżki położyć kleksy ciasta. Wyjdzie z tej porcji 5 koszyczków. Wrzącą wodę wlać do kubka, będzie potrzebna do zamaczania w niej łyżki. Każdy kleks ciasta rozetrzeć za pomocą łyżki która wcześniej była zamoczona we wrzątku. Ułatwi to formowanie ciasta. Rozetrzeć ciasto formując koło o średnicy 10-12 cm. Piec w nagrzanym piekarniku 7 minut.
Formowanie koszyczków – wyjąć blaszkę z piekarnika. Za pomocą szerokiego noża lub płaskiej łyżki do nakładania ciasta zdjąć ciasto z papieru. Szklanki postawić do góry dnem i na każdej szklance położyć gorące krążki ciasta. Lekko przydusić końcówki żeby utworzyć koszyczek. Zostawić tak aż całkowicie ostygną.
Nadzienie – śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Na każdym koszyczku położyć ubitą śmietanę i obłożyć dowolnymi owocami. Udekorować liskiem mięty.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.