Uwielbiam ten krem, super deser. Nie jest zbyt trudny w wykonaniu.

creme brulee

Rozciąć laskę wanilii, wydrążyć nasiona. Mleko i śmietanę połączyć razem, wlać do garnka. Żółtka ubić z cukrem na puch, odstawić. W tym czasie mleko i śmietanę podgrzewać tak długo aż mleko przy brzegach garnka dostanie kożuszek, co oznacza że niedługo zacznie się gotować, zdjąć z ognia . Trzeba bardzo uważać, nie może się gotować. Przelać przez sitko, gorącą masę wlać do ubitych żółtek, bardzo powoli ciągle szybko mieszając. Dodać laskę wanilii i nasionka, wstawić na palnik i podgrzewać do temperatury 85 stopni. Tak podgrzewać mieszając 15 minut. Wyciągnąć laskę wanilii i rozlać do żaroodpornych miseczek.

krem waniliowy

Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 120 C. Miseczki wstawić do wysokiej blaszki wypełnionej gorącą wodą do 3/4 wysokości miseczek i piec 50 minut.

zimny deser

Wyciągnąć miseczki z kremem z blaszki.  Zostawiamy do ostudzenia i zimne włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać każdą porcję cukrem trzcinowym i lekko opalić palnikiem, aż cukier zacznie się karmelizować. Skorupka powinna być brązowa, ale nie przypalona. Odstawić na chwilkę, aż cukier stwardnieje i dopiero wtedy serwować.

deser brulee

Jeśli nie macie zapalnika, to musicie podgrzać mocno piekarnik włożyć na najwyższy poziom i zapiekać, aż cukier zmieni kolor. Opcja grill lub górne pieczenia.

Thermomix

-Wlać do naczynia śmietanę, mleko dodać cukier, żółtka wymieszać 10s/obr 5

-podgrzewać, dodać wanilię-  15 minut, 90C, obroty 2

-Reszta jak wyżej