Tylko kilka składników, trochę gotowania i gotowe. Lubię taką zupkę, zawsze dzielę na mniejsze porcje i mam na kilka dni na lunch do pracy. Do tego jakaś bułeczka i gotowe dobre danie.

zupa krem

Dynię obrać ze skóry, wyciąć środki z pestkami, pokroić na małe kawałki. W  dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić posiekane drobno cebule. Smażyć aż cebulki nabiorą złotego koloru.

Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę i łyżeczkę vegety, czerwone ziarenka pieprzu.. Dodać dynię i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować tak długo aż dynia będzie miękka. podczas gotowania wywar może się wygotować więc trzeba uzupełnić wlewając wodę.

Zupa krem powinna być dość gęsta. Jak już dynia jest miękka zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.

Podawać z pieczywem. Smacznego