Krokiety zawsze goszczą u mnie na stole wigilijnym , ale i nie tylko. Na imprezach zawsze mają duże powodzenie.

Przygotowanie farszu  z kapusty kiszonej i grzybów – do garnka wlej trochę oleju, dodaj lekko pociętą kapustę kiszoną , gotujemy kapustę często mieszając. Na patelni z małą ilością oleju smażyć pokrojoną drobno cebulkę, jak cebulka straci już swój kolor surowizny dodać pokrojone w plasterki pieczarki, Smażyć aż cała woda z pieczarek wyparuje , dodać do kapusty kiszonej. Dobrze wymieszać i dalej gotować około pół godziny. Ja lubię jak w farszu jest przewaga smaku kapusty kiszonej. Doprawić wszystko pieprzem.

Przepis na naleśniki jest na moim blogu, na tą porcję kapusty powinna być podwójna porcja naleśników. Naleśniki smażymy na dużej patelni. Jak już  naleśniki są usmażone,  formować krokiety. Trzeba  to robić jak naleśniki  są  ciepłe. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawinąć. położyć tak przygotowany krokiet złożoną warstwą do dołu.

krokiety w cieście naleśnikowym

Obtoczyć krokiety najpierw w rozmąconym jajku, potem w bułce tartej.

krokiety z grzybami i kapustą kiszonąpiątkowy obiad

Tak przygotowane krokiety smażyć na patelni z małą ilością oleju. Położyć najpierw złożoną stroną krokieta od strony patelni. Krokiet nie rozpadnie się podczas smażenia.   Smażyć tak długo, aż krokiet będzie pięknie złotawy, przewrócić na drugą stronę i smażymy w ten sam sposób.

krokietykrokiet bez mięsa

Zdjąć z patelni i już są gotowe do jedzenia. To jest duża porcja, ja zawszę jak mi zostaną mrożę. Zawsze je mam, dla niespodziewanego gościa. To jest też dobry pomysł na obiad .

wigilijne krokiety

Możemy je podać z sosem czosnkowym, ketchupem lub bez dodatków.

krokiety na obiad

Smacznego