To ciasto jest dla wielbicieli słodkich ciast 🙂 Z tym ciastem jest trochę pracy więc porcja jest na dużą blaszkę. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu.

krówka

Biszkopt – Białka ubić na sztywną pianę, jak już są sztywne powoli wsypywać cukier, ciągle mieszając. Dodawać po jednym żółtku, mieszać już delikatniej.

masa bakaliowa

Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy. Wymieszać  bardzo delikatnie. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Blaszka może być nawet trochę większa. To jest duża porcja ciasta.

Wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180, przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt w blaszce.

ciasto z masą kajmakową

Masa – do gotowania masy użyć garnka w którym masa nam się nie przypali. Do garnka wsypać cukier i podgrzewać, aż  lekko zbrązowieje. Wlać śmietanę i gotować 15 minut, ciągle mieszając. Wrzucić mało i gotować, mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z masą. Dodać pokrojone drobno orzechy i migdały oraz wcześniej namoczone we wrzątku i odsączone rodzynki. Wymieszać, lekko przestudzić, włożyć garnek do zimnej wody( masa ma być letnia) i wylać na upieczony biszkopt.

Odstawić do ostudzenia.